Wykonanie:
- Wołowinę oczyszczamy, następnie kroimy w kostkę o grubości 2 cm na 2 cm. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy w mące i obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy razem.
- Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, rozmaryn i zalewamy całość gorącą wodą, ponad poziom mięsa.
- Mięso dusimy do miękkości pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawę piri-piri i sól do smaku.
- Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, następnie studzimy. Zdejmujemy z nich osłonkę i drobno siekamy.
- Kaszę gryczaną płuczemy w zimnej wodzie.
- Do garnka wlewamy wodę w proporcji 2:1 w stosunku do kaszy (160 g wody na 80 g kaszy).
- Solimy wodę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kaszę.
- Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu, w którym kasza wchłonie cały płyn.
- Ugotowaną kaszę odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.
- Następnie zdejmujemy pokrywkę i czekamy kolejne kilka minut. Dzięki temu kasza będzie sypka.
- W małym rondelku przygotowaną kaszą mieszamy z posiekanymi orzechami i odrobiną oleju. Podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Przygotowaną kaszę podajemy z gulaszem, surówką colesław i listkami szczawiu.
na 10 porcji:
• Mięso wołowe drobne 70/30 vac
• Cebula ultra bag 1 kg
• Aro olej rzepakowy 1 l
• Aro kasza gryczana 500 g
• Aro mąka t500 1 kg wrocławska
• Aro orzech laskowy łuskany 1,5 kg
• Surówka colesław 3kg
• MC sos 1 l sojowy
• MC szczaw 1 szt.
• sól
• czarny pieprz
• piri-piri
• liść laurowy
• ziele angielskie
• cukier do smaku