Wykonanie:
- Gęsie żołądki wraz z marchwią, selerem, cebulą, porem, tymiankiem, liściem laurowym i zielem ang. umieszczamy w szybkowarze i gotujemy 1h i 20 min. Po tym czasie zlewamy wywar i redukujemy.
- Koncentrat pomidorowy przesmażamy na patelni i dodajemy do sosu
- Zagęszczamy zimnym masłem i doprawiamy solą ,pieprzem i odrobiną octu
- Przygotować „krótki” wywar z suszonych śliwek i jabłek
- Boczniaki kroimy w paski i przesmażamy, dodajemy śliwowicę i podpalamy. Gdy alkohol odparuje dodajemy jarmuż i podlewamy naparem z suszek
- Żołądki wyłożyć na środek talerza i zglazurować zredukowanym sosem, dookoła wyłożyć sałatkę z jarmużu i boczniaków
na 1 porcja:
• Gęsie żołądki 120g
• Marchew 30g
• Seler naciowy 30g
• Cebula 20g
• Por 20g
• Tymianek 5g
• Liść laurowy 2 szt.
• Ziele ang. 3 ziarenka
• Masło 40g
• Jarmuż 50g
• Boczniaki 50g
• Olej 50g
• Śliwowica 40ml
• Suszone jabłko 30g
• Suszona śliwka 30g
• Ocet jabłkowy 2ml
Koncentrat pomidorowy pudliszki 20 g
Gęsie żołądki z sałatą z jarmużu i boczniaków
Tradycyjne polskie danie, szczególnie popularne w zachodniej części kraju zaprezentowane w nowoczesnej formie. Sprawdź gotową recepturę na wysokomarżową pozycję w menu restauracji i odkryj przed swoimi gośćmi smak mało znanych podrobów – gęsich żołądków serwowanych z sałatą z jarmużu i boczniaków na ciepło.