Liczba porcji 1

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuścić w misce na parze razem z masłem , w osobnym naczyniu ubić jajko z cukrem , szczyptą soli i przyprawami .
  2. Do ubitej masy dodać mąkę, wymieszać i dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem.
  3. Całość wymieszać ,odstawić na około 10 minut do lodówki .
  4. Na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką, okrogłą formę na muffiny, wyporcjowac masę na fondant i  piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 6 minut. Po upieczeniu, formę odstawić na około 5 minut i ostrożnie wyjąć fonndant na talerzyk .
  5. Po przekrojeniu masa w środku powinna być płynna . Tak przygotowane  fondanty można po wystudzeniu zamrozić  ,a potem tylko wstawić do rozgrzanego piekarnika  piec około12 minut w 180 stopniach .
Składniki
na 1 porcja:
  • Czekolada deserowa 64% – 0,05 kg.
  • Masło aro – 0,03 kg.
  • Mąka pszenna T 500 Aro – 0,03 kg.
  • Jajka L – 0,05 kg.
  • Cukier trzcinowy M.Chef – 0,015 kg.
  • PRZYPRAWY sól ,cukier trzcinowy,cynamon ,papryka chili