Liczba porcji 10
Danie
wegetariańskie

Wykonanie:

  1. Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Do garnka wlewamy dwa razy tyle wody, co soczewicy. Dodajemy sól i zagotowujemy.  Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu, aż będzie al dente.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawę curry i mielony cynamon, i cały czas mieszamy. 
  3. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plastry i podsmażamy przez ok. 2 min. 
  4. Następnie dodajemy odmrożoną  fasolkę szparagową żółtą i zieloną i smażymy przez około 4 min.
  5. Dodajemy ugotowaną czarną soczewicę, pomidora pokrojonego w dużą kostkę, posiekaną kolendrę i natkę pietruszki. 
  6. Całość podsmażamy przez ok. 2 min., po czym doprawiamy solą, pieprzem i serwujemy. 
Składniki
na 10 porcji:

• Aro soczewica czarna 5 kg
• Cebula ultra bag
• Czosnek
• Kolendra cięta 250 g
• MC fasola 2,5 kg  żółta
• MC fasola ziel.cięta 2,5 kg
• Pomidor  malinowy rzymski 500 g
• Aro olej rzepakowy
• Pietruszka natka
• sól
• pieprz
• papryka wędzona
• curry
 cynamon