Wykonanie:
- Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Do garnka wlewamy dwa razy tyle wody, co soczewicy. Dodajemy sól i zagotowujemy. Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu, aż będzie al dente.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawę curry i mielony cynamon, i cały czas mieszamy.
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plastry i podsmażamy przez ok. 2 min.
- Następnie dodajemy odmrożoną fasolkę szparagową żółtą i zieloną i smażymy przez około 4 min.
- Dodajemy ugotowaną czarną soczewicę, pomidora pokrojonego w dużą kostkę, posiekaną kolendrę i natkę pietruszki.
- Całość podsmażamy przez ok. 2 min., po czym doprawiamy solą, pieprzem i serwujemy.
na 10 porcji:
• Aro soczewica czarna 5 kg
• Cebula ultra bag
• Czosnek
• Kolendra cięta 250 g
• MC fasola 2,5 kg żółta
• MC fasola ziel.cięta 2,5 kg
• Pomidor malinowy rzymski 500 g
• Aro olej rzepakowy
• Pietruszka natka
• sól
• pieprz
• papryka wędzona
• curry
cynamon