Przygotowanie:
- Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie , następnie gotować w wrzącej z dodatkiem soli , bób ugotować wystudzić obrać .
- Na rozgrzanej patelni z olejem zrumienić drobno posiekaną cebulę czerwoną, następnie dodać drobno posiekany seler naciowy , trawę cytrynową, oliwki czarne , papryczkę chili ,obrany ugotowany wcześniej bób , pokrojony na połówki.
- Ugotowaną soczewicę , przyprawy i całość wymieszać i podgrzewać przez około 5 minut.
- Następnie dodać posiekany świeży lubczyk i bazylię czerwona i kolendrę, wymieszać i od razu serwować .
- Jeśli chcemy bardzo szybko ugotować soczewicę można ją namoczyć w wodzie kilka godzin wcześniej przed przygotowaniem dania.
na 1 porcja:
- Czarna soczewica M.Chef – 0,07 kg.
- Bób mrożony M.Chef – 0,02 kg.
- Papryczka chili – 0,001 kg.
- Olej aro – 0,04 L
- Oliwki drylowane Aro – 0,01 kg.
- Seler naciowy – 0,002 kg.
- Cebula czerwona – 0,02 kg.
- Trawa cytrynowa świeża – 0,01 kg.
- Bazylia czerwona świeża M. Chef – 0,005 kg.
- Lubczyk świeży M. Chef – 0,002 kg.
- Kolendra świeża M.Chef – 0,002 kg.
- PRZYPRAWY sól , czarny pieprz