Wykonanie:
-
Ziemniaki gotujemy i gnieciemy na puree mieszając z 100g masła.
-
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i siekamy na mniejsze kawałki.
-
Szalotki siekamy w piórka.
-
20 g masła rozpuszczamy w rondlu i powoli dusimy szalotkę do momentu uzyskania ciemnej skarmelizowanej barwy, dodajemy czarnuszkę i dusimy kolejne 5 min.
-
Kapustę łączymy z szalotką i ziemniakami a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem.
-
Masę dzielimy na kulki o wadze ok 30 g i chłodzimy.
-
Po schłodzeniu panierujemy w mące, jajach a następnie panko.
-
Panierujemy ponownie w jajach i panko.
-
Smażymy na głębokim tłuszczu w 170 st. C przez 3- 4 min
na 10 porcji:
• Szalotka 200 g
• Ziemniaki 1,250 kg
• Kapusta kiszona 625g
• Masło 280 g
• Czarnuszka 20 g
• Sól pieprz
• Jajka 8 szt
• Panko 400g
• Mąka pszenna ARO 200g
• Frytura Maestro Gold do głębokiego smażenia