Liczba porcji 10
Danie
wegetariańskie

Wykonanie:

  1. Ziemniaki gotujemy i gnieciemy na puree mieszając z 100g masła.

  2. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i siekamy na mniejsze kawałki.

  3. Szalotki siekamy w piórka.

  4. 20 g masła rozpuszczamy w rondlu i powoli dusimy szalotkę do momentu uzyskania ciemnej skarmelizowanej barwy, dodajemy czarnuszkę i dusimy kolejne 5 min.

  5. Kapustę łączymy z szalotką i ziemniakami a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem.

  6. Masę dzielimy na kulki o wadze ok 30 g i chłodzimy.

  7. Po schłodzeniu panierujemy w mące, jajach a następnie panko.

  8. Panierujemy ponownie w jajach i panko.

  9. Smażymy na głębokim tłuszczu w 170 st. C przez 3- 4 min

Składniki
na 10 porcji:

Szalotka 200 g
• Ziemniaki 1,250 kg
• Kapusta kiszona 625g
• Masło 280 g
• Czarnuszka 20 g
• Sól pieprz
• Jajka 8 szt
• Panko 400g
• Mąka pszenna ARO 200g
• Frytura Maestro Gold do głębokiego smażenia