Liczba porcji 3

Przygotowanie

  1. W pojemniku połączyć sok z cytryn, szczyptę soli, wino, posiekaną natkę i pokrojonego w cienkie plastry łososia. Wymieszać, odstawić na co najmniej 3 godz.
  2. Masło roztopić na patelni, dodać oczyszczone i obrane krewetki, posiekany czosnek i odrobinę soli – zdjąć z ognia.
  3. Plastry zamarynowanego łososia układać na przemian z odcedzonymi z masła krewetkami oraz filetami z cytrusów.
Składniki
na 3 porcje:

Łosoś – 0,30 kg
Krewetki – 0,15 kg
Czosnek – 0,025 kg
Natka pietruszki – 0,04 kg
Pomarańcza – 0,24 kg
Cytryna – 0,16 kg
Limonka – 0,08 kg
Wino białe – 0,05 l
Masło – 0,10 kg
Sól – 0,002 kg

Wojciech Harapkiewicz

Szef kuchni restauracji babinicz W kompleksie dworzysko w szczawnie-zdroju, Szef kuchni tradycyjnej przewodnika gault&millau, Ambasador marek makro: chef, premium i professional. Pracuje na trzecią czapkę kucharską Przewodnika Gault&Millau.