Liczba porcji 3

Przygotowanie

  1. Udziec natrzeć solą i obsmażyć na oleju. Przełożyć do brytfanki, przyprawić pieprzem, dodać suszone śliwki i rozmaryn, zalać wiśniówką. Całość dusić w piekarniku w temp. 100°C przez 3 godz.
  2. Z gotowej pieczeni odlać sos i połączyć go z masłem. Pokrojone w ćwiartki bataty natrzeć olejem, posolić, ułożyć na suchej blaszce, piec 30 min w temp. 160°C. Dwie minuty przed końcem pieczenia do batatów dołożyć posmarowane masłem kwiaty cukinii.
  3. Tak przygotowane warzywa podawać z mięsem polanym sosem.
Składniki
na 3 porcje:

Udziec z sarny – 2,00 kg
Wiśniówka – 0,20 l
Olej rzepakowy – 0,05 l
Masło – 0,10 kg
Suszone śliwki – 0,70 kg
Rozmaryn – 0,02 kg
Batat – 1,00 kg
Kwiaty cukini – 10 szt.
Sól – 0,003 kg
Pieprz – 0,001 kg

Wojciech Harapkiewicz

Szef kuchni restauracji babinicz W kompleksie dworzysko w szczawnie-zdroju, Szef kuchni tradycyjnej przewodnika gault&millau, Ambasador marek makro: chef, premium i professional. Pracuje na trzecią czapkę kucharską Przewodnika Gault&Millau.