Przygotowanie:
- Polędwicę drobno posiekać, grzyby, ogórki i papryczkę pokroić w kostkę. Połączyć, dodać oliwę z oliwek, posiekaną szalotkę i szczypiorek, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
- Orzechy zmiksować na gładką masę, stopniowo dodając do niej majonez.
- Ziarna czarnuszki podprażyć na patelni, przełożyć do młynka na pieprz.
- Pieczywo tostowe posmarować masłem ziołowym, podpiec w piekarniku lub tosterze, aby było chrupkie.
- Na talerzu ułożyć tatar, na nim żółtko z jajka przepiórczego, z rękawa cukierniczego wycisnąć majonez orzechowy. Z wierzchu posypać zmielonymi ziarnami czarnuszki.
na 5 porcji:
Polędwica wołowa – 0,50 kg
Papryczka jalapeño – 0,01 kg
Ogórki marynowane – 0,02 kg
Borowiki marynowane – 0,02 kg
Kurki marynowane – 0,02 kg
Gąski marynowane – 0,02 kg
Majonez – 0,15 l
Orzechy laskowe – 0,05 kg
Żółtko przepiórcze – 5 szt.
Czarnuszka – ziarna – 0,01 kg
Szczypiorek – 0,01 kg
Cebula szalotka – 0,02 kg
Jasne pieczywo tostowe – 0,50 kg
Masło ziołowe – 0,15 kg
Oliwa z oliwek – 0,05 l