Wykonanie:
-
W małym rondelku zagotowujemy ocet razem z orzechami i cukrem.
-
Następnie wyjmujemy orzechy z octu i przekładamy je do miski.
-
Do gotującego się octu wrzucamy kilka kawałków czerwonej cebuli, gotujemy około minuty, następnie odcedzamy ocet do małej miseczki i cebulę odkładamy osobno na bok.
-
Mąke przesiewamy.
-
Orzechy nerkowca drobno siekamy.
-
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane orzechy nerkowca, proszek do pieczenia, sól, pieprz ,jajko, mleko sojowe i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
-
Gotowe ciasto nakładamy łyżką na suchą rozgrzaną patelnie w formie małych placków i smażymy aż się zrumienią. Usmażone odstawiamy na bok.
Złożenie:
-
Filety śledziowe jeśli są zbyt słone płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
-
Filet kroimy na mniejsze kawałki w kształcie rąbów.
-
Śledź podajemy na przygotowanych wcześniej plackach gryczanych, dodajemy kwaśną śmietanę , kawior , koper , cebulę czerwoną i orzechy . Całość skrapiamy octem orzechowym.
na 1 porcja:
Ocet orzechowy:
• Ocet winny biały MAKRO Chef 100ml
• Orzechy włoski Helio Natura 50g
• Cukier trzcinowy MAKRO Chef 10g
Placki gryczane:
• Mąka gryczana 120g
• Mleko sojowe 110ml
• Proszek do pieczenia Aro 5g
• Jaja „M” Aro 1szt.
• Nerkowce pieczone Helio Natura 20g
• Sól, pieprz
Śledź:
• Filety ze śledzia 200g
• Kawior czarny 50g
• Śmietana MAKRO Chef 18% 50g
• Koper MAKRO Chef 10g
• Mikro zioła MAKRO Chef
• Cebula czerwona MAKRO Chef 50g