Przygotowanie
- Żelatynę namoczyć w wodzie. Pulpę zagotować z cukrem, odstawić. Gdy ostygnie, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Po 15 min. dolać jogurt, ponownie wymieszać.
- Śmietanę ubić na ²⁄³ gęstości. Wrzucić do niej pulpę, ubijać na najmniejszych obrotach. Masę przelać do wyłożonej folią spożywczą okrągłej formy lub do małych ausztacherów. Schładzać w lodówce 3 godz.
- Obrane mango pokroić w drobną kostkę. Wrzucić je na patelnię i wraz z syropem z kwiatów bzu karmelizować 3-5 min. Nakładać na stężałe ptasie mleczko.
na 10 porcji:
Pulpa mango – 0,25 kg
Mango – 0,30 kg
Jogurt naturalny – 0,20 l
Śmietana kremówka 34% – 0,40 l
Cukier – 0,125 kg
Syrop z kwiatów bzu – 0,05 l
Żelatyna – 0,015 kg
Woda – 0,05 l