Sposób wykonania
Farsz do pierogów
- Grzyby opłukać, przełożyć do miski, zalać zimną wodą i przykryć folią spożywczą. Odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować grzyby w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, drobno posiekać lub zetrzeć w malakserze na tarczy o grubych oczkach.
- Kapustę odcisnąć z soku, dodać do niej marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Całość zalać wodą do poziomu warzyw i gotować do miękkości. Po ugotowaniu wszystko dobrze odsączyć i drobno posiekać.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać grzyby i lekko podsmażyć. Po chwili dołożyć kapustę z marchewką i pietruszką. Gotowe nadzienie doprawić do smaku solą i pieprzem. Zostawić do ostygnięcia.
Ciasto na pierogi
- W misce połączyć mąkę i żółtko. Następnie cienką strużką wlewać gorącą wodę. Masę wyrabiać do momentu aż będzie jednolita i sprężysta.
- Gotowe ciasto podzielić na cztery części. Pierwszą porcję rozwałkować na blacie podsypanym mąką na bardzo cienki placek. Pozostałe części przykryć wilgotną ściereczką, żeby się nie obsychały.
- Szklanką wykrawać okręgi, na środek których nakładać łyżeczkę farszu. Krążki składać na pół, formując półkola, i dobrze sklejać brzegi.
- Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować na małym ogniu przez ok. 2 minuty - od chwili ich wpłynięcia na powierzchnię wody. Wyciągać łyżką cedzakową.
- Pierogi podawać z cebulą przesmażoną na smalcu na złoty kolor.
na 10 porcji:
Farsz do pierogów
- 50 g suszonych grzybów
- 400 g kapusty kwaszonej
- 50 g marchewki
- 50 g pietruszki
- 1 cebula
- 5 g soli
- 5 g pieprzu
- 10 ml oleju
Ciasto na pierogi
- 0,5 kg mąki
- 1 żółtko
- 200 ml wody
- 100 g smalcu