Liczba porcji 10

Sposób wykonania

Farsz do pierogów

  1. Grzyby opłukać, przełożyć do miski, zalać zimną wodą i przykryć folią spożywczą. Odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować grzyby w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, drobno posiekać lub zetrzeć w malakserze na tarczy o grubych oczkach.
  2. Kapustę odcisnąć z soku, dodać do niej marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Całość zalać wodą do poziomu warzyw i gotować do miękkości. Po ugotowaniu wszystko dobrze odsączyć i drobno posiekać.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać grzyby i lekko podsmażyć. Po chwili dołożyć kapustę z marchewką i pietruszką. Gotowe nadzienie doprawić do smaku solą i pieprzem. Zostawić do ostygnięcia.

 

Ciasto na pierogi

  1. W misce połączyć mąkę i żółtko. Następnie cienką strużką wlewać gorącą wodę. Masę wyrabiać do momentu aż będzie jednolita i sprężysta.
  2. Gotowe ciasto podzielić na cztery części. Pierwszą porcję rozwałkować na blacie podsypanym mąką na bardzo cienki placek. Pozostałe części przykryć wilgotną ściereczką, żeby się nie obsychały.
  3. Szklanką wykrawać okręgi, na środek których nakładać łyżeczkę farszu. Krążki składać na pół, formując półkola, i dobrze sklejać brzegi.
  4. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować na małym ogniu przez ok. 2 minuty - od chwili ich wpłynięcia na powierzchnię wody. Wyciągać łyżką cedzakową.
  5. Pierogi podawać z cebulą przesmażoną na smalcu na złoty kolor.

 

Składniki
na 10 porcji:

Farsz do pierogów

  • 50 g suszonych grzybów
  • 400 g kapusty kwaszonej
  • 50 g marchewki
  • 50 g pietruszki
  • 1 cebula
  • 5 g soli
  • 5 g pieprzu
  • 10 ml oleju

 

Ciasto na pierogi

  • 0,5 kg mąki
  • 1 żółtko
  • 200 ml wody
  • 100 g smalcu