Wykonanie:
- Ziemniaki obierz i podziel na dwie części - 500 i 1000 g
- Pierwszą część ugotuj w osolonej wodzie. Pozostałe 1000 g zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i odciśnij na gazie.
- Jeszcze ciepłe, ugotowane ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę o drobnym oczku.
- Połącz wszystkie składniki i dodaj skrobię ziemniaczaną wyrabiając masę.
- Ser rozważ po 8 g i zlep w kulki.
- Z ciasta uformuj kule, a następnie rozpłaszcz na dłoni i umieść ser na środku, po czym załóż ciastem.
- Uformuj kształt pyzy i smaż w tłuszczu rozgrzanym do 170 °C na złoty kolor.
- Podawaj z kwaśną śmietaną i świeżo siekanym szczypiorkiem.
- Pamiętaj, aby zwracać uwagę gości na możliwość poparzenia się gorącym serem
na 5 porcji:
• Ziemniaki 1,5 kg
• Skrobia ziemniaczana 2 łyżki
• Sól
• Ser bursztyn tarty 200 g
• Kwaśna śmietana 40 g
Street food po polsku
Food truck i kuchnia uliczna w polskim wydaniu to koncept, w którym na warsztat wzięliśmy fuzję streetfoodowej formy podania i jej klasycznych receptur z polskimi, regionalnymi inspiracjami. Zobaczcie 3 pierwsze receptury naszego Street foodu w polskim wydaniu i dajcie znać, jak nazwalibyście te dania, gdyby znalazły się w menu Waszego food trucka. Pełne receptury na te dania znajdziecie na fanpage'u Akademii Inspiracji MAKRO!