Liczba porcji 3
Danie
wegetariańskie

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.

  2. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Przepuszczamy przez praskę lub mielimy na gładką masę. Odstawiamy do wystygnięcia.

  3. Wystudzone ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy mąkę pszenną, jajko, zsiadłe mleko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wyrabiamy na gładką masę.

  4. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkujemy gotowe ciasto na grubość 2cm i wykrawamy okręgi.

  5. Na rozgrzanej patelni smażmy placki z jednej i drugiej strony do czasu uzyskania złotego koloru.

 

Borowiki MAKRO Chef 70g:

  1. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy grzyby.

  2. Odsączamy grzyby z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Złożenie:

  1. Gotowe moskole podajemy z grzybami i z bryndzą.

Składniki
na 3 porcje:

Ziemniaki MAKRO Chef 600g
• Mąka pszenna ARO 300g
• Jajko ARO 1szt
• Czosnek MAKRO Chef 1 ząbek
• Zsiadłe mleko lub maślanka ARO 100ml
• Bryndza 50g
• Sól, pieprz do smaku