Liczba porcji 1

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do kielicha miksera i wyrabiać hakiem do momentu, w którym ciasto będzie jednolite i zwięzłe.
  2. Następnie podzielić je na 3 równe części, rozwałkować i ułożyć na trzech takich samych blachach wyłożonych pergaminem.
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 15 minut, a następnie wystudzić.

 

Wykonanie kremu:

  1. Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i cukier puder, zagotować. W następnej kolejności dodać kaszę mannę i gotować aż zgęstnieje.
  2. Odstawić do wystygnięcia.
  3. W misie miksera umieścić masło o temperaturze pokojowej, zacząć ubijać, a później stopniowo dodawać zgęstniałą kaszę, aż powstanie gładki krem.

 

Wykonanie końcowe ciasta:

  1. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i położyć na niej pierwszy upieczony spód z ciasta.
  2. Posmarować dżemem śliwkowym, a na nim rozprowadzić połowę kremu.
  3. Następnie położyć kolejny spód, znów posmarować dżemem, a potem kremem. Położyć trzecią warstwę ciasta, a na wierzchu rozprowadzić orzechy włoskie wymieszane z miodem.
  4. Gotowy miodownik włożyć na 2 godziny do lodówki, aby wszystkie warstwy dobrze się związały, co ułatwi dzielenie ciasta na porcje.
Składniki
na 1 porcja:

Ciasto:

  • 800 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 20 g miodu
  • 10 g sody
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 200 g cukru

Krem:

  • 200 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 35 g kaszy manny
  • 200 g masła

Wykończenie:

  • 200 g dżemu śliwkowego
  • 300 g orzechów włoskich
  • 80 g miodu