Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki na ciasto włożyć do kielicha miksera i wyrabiać hakiem do momentu, w którym ciasto będzie jednolite i zwięzłe.
- Następnie podzielić je na 3 równe części, rozwałkować i ułożyć na trzech takich samych blachach wyłożonych pergaminem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 15 minut, a następnie wystudzić.
Wykonanie kremu:
- Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i cukier puder, zagotować. W następnej kolejności dodać kaszę mannę i gotować aż zgęstnieje.
- Odstawić do wystygnięcia.
- W misie miksera umieścić masło o temperaturze pokojowej, zacząć ubijać, a później stopniowo dodawać zgęstniałą kaszę, aż powstanie gładki krem.
Wykonanie końcowe ciasta:
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i położyć na niej pierwszy upieczony spód z ciasta.
- Posmarować dżemem śliwkowym, a na nim rozprowadzić połowę kremu.
- Następnie położyć kolejny spód, znów posmarować dżemem, a potem kremem. Położyć trzecią warstwę ciasta, a na wierzchu rozprowadzić orzechy włoskie wymieszane z miodem.
- Gotowy miodownik włożyć na 2 godziny do lodówki, aby wszystkie warstwy dobrze się związały, co ułatwi dzielenie ciasta na porcje.
na 1 porcja:
Ciasto:
- 800 g mąki
- 200 g margaryny
- 20 g miodu
- 10 g sody
- 2 całe jajka
- 1 żółtko
- 200 g cukru
Krem:
- 200 ml mleka
- 200 g cukru
- 15 g cukru wanilinowego
- 35 g kaszy manny
- 200 g masła
Wykończenie:
- 200 g dżemu śliwkowego
- 300 g orzechów włoskich
- 80 g miodu