Liczba porcji 2

Wykonanie:

Pesto bazliowe:

  1. Orzeszki uprażyć na suchej na patelni – wystudzić.
  2. Zalać oliwą uprażone orzeszki, same liście z bazylii i czosnek.
  3. Całość zmiksować.

 

Wywar z kurczaka:

  1. Kurczaka ponacinaj pod udami i skrzydełkami, aby szybciej wyciągnąć z niego smak.
  2. Zalej wodą 1 cm ponad mięso.
  3. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień na minimum - dokładnie zszumuj.
  4. Cebulę rozkrój na pół i dobrze opal. Dodaj do wywaru. Gotuj tak ok. 2h.
  5. Regularnie zbieraj z wywaru szumowiny.
  6. Po 2 h dodaj pozostałe warzywa i przyprawy zszumuj i gotuj kolejną godzinę.
  7. Dopraw do smaku solą.

 

Gotowe danie:

  1. Rozgrzej lekko olej i wrzuć orzeszki.
  2. Po 2 minutach dodaj marchew, pietruszkę i cebulę.
  3. Po kolejnych 2 minutach dodaj cukinię i seler.
  4. Wywar przelej do garnka i lekko podgrzej.
  5. Następnie dodaj makaron i zalej ciepłym wywarem - gotuj pod przykryciem mieszając co 2 minuty.
  6. Gdy makaron będzie jeszcze lekko twardy zdejmij przykrywkę i odparuj nadmiar wywaru.
  7. Na małym gazie dodaj pesto i całość podgrzewaj kolejne 30 sekund.
  8. W ostatniej fazie wkręć masło, dopraw solą i pieprzem.
  9. Danie podawaj obsypane parmezanem.
Składniki
na 2 porcje:

Pesto bazliowe:

• Świeża bazylia 1 doniczka MakroChef
• Orzeszki Pini MakroChef 50 g
• Oliwa Extra Virgine 150 ml
• Czosnek 2 ząbki

Wywar z kurczaka:

• Kurczak lub kura rosołowa 1 szt.
• Marchew 120 g
• Pietruszka 60 g
• Seler naciowy 60 g
• Cebula w łupinie 1 szt. ok. 70 g
• Por – białe części 50 g
• Liść laurowy 3 szt.
• Ziele ang. 6 ziarnek
• Pieprz w ziarenkach 4 g
• Sól do smaku

Gotowe danie:

• Marchew półplasterki 25 g
• Pietruszka półplasterki 20 g
• Seler naciowy plasterki 20 g
• Cebula w kostkę 20 g
• Cukinia romby 20 g
• Starty parmezan 20 g
• Wywar z kurczaka zagrodowego 850 g
• Pesto bazyliowe 80 g
• Masło 40 g
• Orzeszki ziemne 20 g

Restauracja w wydaniu Do It Yourself (DIY)

 

Szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO prezentuje koncepcję dań restauracyjnych w konwencji do it yourself, która może doskonale sprawdzić się jako alternatywa lub rozwinięcie oferty dań na wynos. Zobacz, jak Twoi klienci mogą smacznie wykorzystać swoje zapasy makaronu i zjeść we własnym domu samodzielnie przygotowane dania z Twojej restauracji zgodnie z przygotowaną przez Ciebie instrukcją.