Wykonanie:
Pesto bazliowe:
- Orzeszki uprażyć na suchej na patelni – wystudzić.
- Zalać oliwą uprażone orzeszki, same liście z bazylii i czosnek.
- Całość zmiksować.
Wywar z kurczaka:
- Kurczaka ponacinaj pod udami i skrzydełkami, aby szybciej wyciągnąć z niego smak.
- Zalej wodą 1 cm ponad mięso.
- Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień na minimum - dokładnie zszumuj.
- Cebulę rozkrój na pół i dobrze opal. Dodaj do wywaru. Gotuj tak ok. 2h.
- Regularnie zbieraj z wywaru szumowiny.
- Po 2 h dodaj pozostałe warzywa i przyprawy zszumuj i gotuj kolejną godzinę.
- Dopraw do smaku solą.
Gotowe danie:
- Rozgrzej lekko olej i wrzuć orzeszki.
- Po 2 minutach dodaj marchew, pietruszkę i cebulę.
- Po kolejnych 2 minutach dodaj cukinię i seler.
- Wywar przelej do garnka i lekko podgrzej.
- Następnie dodaj makaron i zalej ciepłym wywarem - gotuj pod przykryciem mieszając co 2 minuty.
- Gdy makaron będzie jeszcze lekko twardy zdejmij przykrywkę i odparuj nadmiar wywaru.
- Na małym gazie dodaj pesto i całość podgrzewaj kolejne 30 sekund.
- W ostatniej fazie wkręć masło, dopraw solą i pieprzem.
- Danie podawaj obsypane parmezanem.
na 2 porcje:
Pesto bazliowe:
• Świeża bazylia 1 doniczka MakroChef
• Orzeszki Pini MakroChef 50 g
• Oliwa Extra Virgine 150 ml
• Czosnek 2 ząbki
Wywar z kurczaka:
• Kurczak lub kura rosołowa 1 szt.
• Marchew 120 g
• Pietruszka 60 g
• Seler naciowy 60 g
• Cebula w łupinie 1 szt. ok. 70 g
• Por – białe części 50 g
• Liść laurowy 3 szt.
• Ziele ang. 6 ziarnek
• Pieprz w ziarenkach 4 g
• Sól do smaku
Gotowe danie:
• Marchew półplasterki 25 g
• Pietruszka półplasterki 20 g
• Seler naciowy plasterki 20 g
• Cebula w kostkę 20 g
• Cukinia romby 20 g
• Starty parmezan 20 g
• Wywar z kurczaka zagrodowego 850 g
• Pesto bazyliowe 80 g
• Masło 40 g
• Orzeszki ziemne 20 g
Restauracja w wydaniu Do It Yourself (DIY)
Szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO prezentuje koncepcję dań restauracyjnych w konwencji do it yourself, która może doskonale sprawdzić się jako alternatywa lub rozwinięcie oferty dań na wynos. Zobacz, jak Twoi klienci mogą smacznie wykorzystać swoje zapasy makaronu i zjeść we własnym domu samodzielnie przygotowane dania z Twojej restauracji zgodnie z przygotowaną przez Ciebie instrukcją.