Liczba porcji 1

Przygotowanie:

  1. Filet z dorsza osuszyć z wody, nastawić garnek z wodą, na wrzącą osoloną wodę wrzucić makaron.
  2. W czasie kiedy się będzie gotował  rozgrzać patelnie, stopić masło i smażyć dorsza tylko z jednej strony  przez około 10 minut, jednocześnie  cały czas  polewając masłem od góry.
  3. Następnie zdjęć dorsza z patelni przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i dopiec w 180C przez około 5 minut w piekarniku .
  4. Na patelnię z masłem która została po smażeniu dorsza , wrzucić posiekany czosnek.Jak się zarumieni ,dodać czarny bez i białe wino , oraz prosto odsączony  z gorącej wody makaron.
  5. Dodać przyprawy ,całość wymieszać na patelni i wyserwować na talerz. Na górę makaronu wyłożyć  dorsza .
  6. Całość dania skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek .Do dekoracji użyć listków czerwonej bazylii , świeżej jeżyny i  opalanych pomidorków koktajlowych .
  7. Pomidorki najlepiej opalić palnikiem gastronomicznym , ale możemy je również dodać na blachę w trakcie zapiekania ryby w piecu.
Składniki
na 1 porcja:
  • Tagiatelle sepia M.Chef – 0,08 kg.
  • Dorsz czarniak – 0,15 kg.
  • Czosnek M.Chef – 0,004 kg.
  • Maslo klarowane M.Chef – 0,06 kg.
  • Cytryna M.Chef – 0,004 kg.
  • Sasteria blanca 0,7L BW – 0,05 L
  • Czarny bez mrożony M. Chef – 0,02 kg.
  • Oliwa z oliwek – 0,003 L
  • bazylia czerwona M.chef – 0,001 kg.
  • Jerzyna świeża – 0,005 kg.