Przygotowanie:
- Filet z dorsza osuszyć z wody, nastawić garnek z wodą, na wrzącą osoloną wodę wrzucić makaron.
- W czasie kiedy się będzie gotował rozgrzać patelnie, stopić masło i smażyć dorsza tylko z jednej strony przez około 10 minut, jednocześnie cały czas polewając masłem od góry.
- Następnie zdjęć dorsza z patelni przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i dopiec w 180C przez około 5 minut w piekarniku .
- Na patelnię z masłem która została po smażeniu dorsza , wrzucić posiekany czosnek.Jak się zarumieni ,dodać czarny bez i białe wino , oraz prosto odsączony z gorącej wody makaron.
- Dodać przyprawy ,całość wymieszać na patelni i wyserwować na talerz. Na górę makaronu wyłożyć dorsza .
- Całość dania skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek .Do dekoracji użyć listków czerwonej bazylii , świeżej jeżyny i opalanych pomidorków koktajlowych .
- Pomidorki najlepiej opalić palnikiem gastronomicznym , ale możemy je również dodać na blachę w trakcie zapiekania ryby w piecu.
na 1 porcja:
- Tagiatelle sepia M.Chef – 0,08 kg.
- Dorsz czarniak – 0,15 kg.
- Czosnek M.Chef – 0,004 kg.
- Maslo klarowane M.Chef – 0,06 kg.
- Cytryna M.Chef – 0,004 kg.
- Sasteria blanca 0,7L BW – 0,05 L
- Czarny bez mrożony M. Chef – 0,02 kg.
- Oliwa z oliwek – 0,003 L
- bazylia czerwona M.chef – 0,001 kg.
- Jerzyna świeża – 0,005 kg.