Raz w miesiącu organizujemy bezpłatne warsztaty
kulinarne skierowane do uczniów i młodych kucharzy z całej Polski.

Na Mikserach Kulinarnych odbywają się pokazy kulinarne znanych i doświadczonych szefów kuchni, prelekcje wyjątkowych postaci świata gastronomii oraz prezentacje produktowe.

Podczas każdego spotkania przeprowadzamy Test Wiedzy oraz wyróżniamy najaktywniejszych, a uczestnicy, którzy zdobędą najwyższy wynik, awansują do konkursu - Ogólnopolskiego Testu Kulinarnego!

„Szef dla Młodych Talentów” to program, poprzez który MAKRO Polska wspiera przyszłych szefów kuchni, stawiających pierwsze kroki w karierze. Pomagają w tym „Miksery Kulinarne” – bezpłatne spotkania edukacyjne dla uczniów szkół gastronomicznych.

W ramach IV edycji programu przygotowaliśmy odnowioną odsłonę bezpłatnych spotkań edukacyjnych Mikser Kulinarny. Oprócz uczestnictwa w warsztatach oraz prelekcjach, możecie wziąć udział w rywalizacji do Ogólnopolskiego Testu Kulinarnego – konkursu w postaci ścieżki wyzwań, sprawdzającej wiedzę teoretyczną i praktyczną. Uzbieranie największej liczby punktów za aktywność oraz test sprawdzający wiedzę teoretyczną umożliwi najaktywniejszym uczestnikom awans do konkursu.

Pierwsze spotkanie w nowej formule odbyło się 21 lutego w Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie pod hasłem przewodnim „Ryba – od głowy do ogona. Wszystko, co musisz wiedzieć o rybach”. Mikser Kulinarny przyciągnął ponad 80 uczniów szkół i klas gastronomicznych. Partnerem spotkania była organizacja „Polski Karp”.

Na uczestników czekał pokaz kulinarny poprowadzony przez Jana Filipczyka, szefa kuchni restauracji „Cichy Potok” oraz Zbigniewa Sonika, szefa kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. Wspólnie z uczestnikami szefowie przyrządzili zupę miso z karpiem w cieście faworkowym oraz karpia pieczonego z mini patisonem i boczniakiem różowym.

Podczas spotkania odbyła się także prelekcją, poprowadzona przez przedstawiciela organizacji „Polski Karp”. Uczniowie dowiedzieli się m.in. w jaki sposób ocenić świeżość ryby, jakie istnieją metody hodowli oraz sposoby filetowania ryb, w tym trymowanie.

OGÓLNOPOLSKI TEST KULINARNY

wyjątkowy konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych!

W ramach konkursu wyłaniamy najlepszy kulinarny duet ze szkół gastronomicznych z całej Polski. Aby uzyskać status mistrza, 2-osobowe drużyny muszą przejść kulinarny tor przeszkód w formie edukacyjnej ścieżki wyzwań, sprawdzającej wiedzę teoretyczną i praktyczną.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

SPONSORZY

PARTNERZY PROJEKTU

  • Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska – prestiżowy, międzynarodowy przewodnik prezentujący najlepsze restauracje, hotele i produkty w Polsce
  • ChemaN – producent profesjonalnej odzieży dla gastronomii
  • Provincja – producent najwyższej jakości dziczyzny, owoców leśnych i ich przetworów.
  • Kruszwica – największy w Polsce i jeden z największych w Europie Środkowej producentów tłuszczów roślinnych.