Maciej Nowicki

Szef kuchni w Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie


Nie ma wykształcenia gastronomicznego, a całą wiedzę zdobył jedynie dzięki praktyce. Zaczynał w Londynie, od najniższych stanowisk w kuchni. Jak mówi – miał szczęście, bo trafił na fantastycznego szefa z Nowej Zelandii, który był jego pierwszym mistrzem. Nauczył go dbałości o szczegóły i o jakość produktów. Potem na 3 lata wrócił do Polski, gdzie zdobywał kolejne doświadczenia.
Następnie we Francji, w nadmorskiej miejscowości St. Brieuc, przez 2 lata pogłębiał wiedzę na temat kuchni francuskiej, z naciskiem oczywiście na to, co Bretania ma najlepszego, czyli ryby i owoce morza. Obecnie pracuje jako szef kuchni w Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie gdzie wspólnie z Makro tworzy program Polskie Skarby Kulinarne, który ma za zadanie na nowo zdefiniować czym jest kuchnia polska i jak smakuje.